6. decembar 2018.

BRC u Kapadokiji – Leteći baloni i kraj trail sezone 2018 u v̶e̶l̶i̶k̶o̶m̶ visokom stilu

Nakon zimske sezone trejl sekcije BRC-a, blatnjavih patika i promrzlih prstiju, sanjali smo o nekim toplijim predelima i malo drugačijem terenu. Ono što je prednost naše grupe jeste da uvek jurimo neke nove predele i terene, samo da bi pobegli od asfalta i grada. Upravo zato smo i došli na ideju da otputujemo u Tursku i vidimo kakva priroda nas tamo očekuje. Naravno, glavni povod je bio Cappadocia Ultra Trail, sa Salomon-om kao glavnim sponzorom trke.

Istorijsko geografske činjenice

Kapadokija je oblast koja se nalazi na 200 kilometara severoistočno od Ankare, glavnog grada Turske i predstavlja monumentalni kompleks čudnovate lepote, nastao u 6. veku pre nove ere u belom kamenu, odnosno belom vulkanskom pepelu, koji se milenijumima, uz pomoć vode i vetra, menjao i postao ono što je danas – čudo prirode.

Tokom II i III veka, Hrišćani su utočište od rimskih progona našli pod kamenim svodovima Kapadokije, gde su izgradili 36 podzemnih gradova i 600 crkava iz ranohrišćanskog perioda. Te neobične građevine od kamena dobile su ime vilinski dimnjaci, a sam naziv Kapadokija na persijskom znači “zemlja lepih konja”.

Ka Kapadokiji je krenulo nas 28, 18 trkača/ica i 10 navijača/ica, te smo znali da nam neće faliti podrška, ali ni dobra atmosfera. Znak da smo odabrali pravu destinaciju za trčanje je bila fenomenalna dobrodošlica vozača autobusa, koji je zaustavio autobus samo da bi odigrao ples sa jednim od naših trkača uz pratnju orijentalne muzike. Ostatak putovanja je pratila ovakva atmosfera, a Turci su se pokazali kao odlični domaćini. Potrebno je naglasiti i da je organizovan sajam sportske opreme, sa povoljnim cenama i odličnim izborom.

Aerodrom Nikola Tesla: Spremite se, polećemo

Start, staza i cilj

Sama trka startovala je iz gradića Urgup, gde smo bili i smešteni. Već na prvi pogled znali smo da nas očekuju neverovatni predeli za trčanje, jer je grad ugnjezden između gromada nepravilnih oblika i stena u obliku dimnjaka.

Oko 2000 trkača/ica je biralo jednu od tri ponuđene distance: 38km, 63km i 119km. Pored toga, važno je napomenuti da trka nosi UTMB bodove i da je u kalendaru Ultra-Trail World Tour. Četvoro naših trkača je trčalo 63km, a ostatak ekipe se odlučio za 38km. Ovo je ujedno bila i završna trka BRC Trail CREW-a u letnjoj sezoni.

Trka na 63km je startovala u 7č, a trka na 38km u 10č, tako da od momenta kada je stigao naš prvi trkač, redom su pristizali i ostali, te smo sve vreme bili podrška jedni drugima.

Kada je u pitanju kvalitet same organizacije: okrepe su bile odlične (voće, suvo voće, koštunjavo voće, voda, sokovi, izotonici, sirevi, supe i dr.), sama trasa nestvarna i magična, volonteri ljubazni i spremni da pomognu, organizovan ručak i piće nakon trke, kao i masaže. Iako smo se svi pribojavali da će biti klizavo i hladno zbog kiše koja je padala tog jutra, u toku dana se razvedrilo i došlo do porasta temperature.

Nakon trčanja, zasluženi odmor i razgledanje

Obzirom da smo svi uspešno završili trku, bez povreda i u limitu, ostatak putovanja smo proveli u obilasku Kapadokije. Poseta Goreme, svetske kulturne baštine koja je pod zaštitom UNESKO i gde se nalazi 570 hrišćanskih crkava u stenama, zatim poseta podzemnom gradu, Kajmakli iz 1190. god., odlazak u Paša Ba dolinu sa bezbroj formacija visokih preko 30 metara koje narod naziva “dimnjaci”, kao i poseta fabrici keramike, gde smo imali prilike da vidimo ručno rađene keramičke tanjire vredne i do 2000€, kao i da posmatramo sam proces izrade.

Podzemni grad Kajmakli

Ono što je na sve nas ostavilo najveći utisak i šta smo iščekivali od meseca februara, kada smo se i prijavili za trku, jeste vožnja balonom. Kada ovu nesvakidašnju oblast posmatrate iz potpuno druge, ptičije perspektive, imate osećaj kao da ste na nekoj drugoj planeti. Tome dodajte i 150 balona koji se u istom momentu nalaze u vazduhu. Ostaćete bez daha!

Da sumiramo, Cappadocia Ultra trail je trka koju sa zadovoljstvom preporučujem, kako trkačima, tako i navijačima, a ja sam siguran da ćemo je mi opet trčati.

Rezultati

Cappadocia Trail CMT 63km / 1810m+

 1. Miloš Milisavljević 7:26:45
 2. Aleksandra Todorović 10:30:59
 3. Stefan Ilić 10:31:00
 4. Sonja Stojanović 11:44:28

Cappadocia Trail CST 38.6km / 940m+

 1. Dejan Ivanković 04:30:23
 2. Jelena Petrović 05:10:57
 3. Pjer Vučković 05:10:58
 4. Michael Becker 05:22:04
 5. Ninoslav Sević 05:46:46
 6. Danijela Gojković 05:50:42
 7. Aleksandar Simović 05:50:43
 8. Vanja Dumeljić 05:50:42
 9. Katarina Valterović 06:05:54
 10. Violeta Dinić Milisavljević 06:05:54
 11. Miodrag Radulović 06:07:55
 12. Ivana Kostić 06:12:26
 13. Kristina Maksić 06:13:56
 14. Nebojša Trajković 06:14:37

Izaberi program

Obraduj svoje najbliže

Popuni formular i naš operater će ti se javiti sa detaljnim instrukcijama za upotrebu vaučera.

Bravo! Odličan izbor.

Ovde su podaci za uplatu. Nakon što uplatite i mi evidnetiramo uplatu, šaljemo vam digitalni sertifikat sa promo kodom i celokupnim upustvom za vas i vašu dragu osobu.

Primalac:

Beogradski trkački klub, Veselina Masleše 62, Beograd

Broj računa:

160-352631-65

Namena:

Poklon vaučer

Iznos:

[ Iznos koji ste izabrali ]

Poziv na broj:

Ostavite prazno ili stavite datum rođenja u formatu DD-MM-YYYY.

Pomoć

Potrebna ti je pomoć pri izboru grupe, trenera, lokacije… Tu smo da odgovorimo na sva tvoja pitanja!

Pozovi

Zakaži poziv

Škola trčanja za početnike

BRC Škola trčanja ima svoj uvodni test (odredimo vašu trenutnu kondiciju), razrednog starešinu (vaš trener koji vas prati), trenažni program (kurikulum iz 3 faze), trening grupe (vaše odeljenje), knjigu (napisali smo udžbenik koji vas čeka), testove, diplomski ispit (nije obavezan, ali vas čeka trka 10km ili polumaraton) i žurku da se proslave medalje!

Mina Zelenović

PR Manager

Zakaži telefonske konsultacije

Ostavi nam svoje kontakt podatke i javićemo ti se u najkraćem roku kako bismo ti odgovorili na sva pitanja i pomogli da odabereš najbolji program za sebe.