1. april 2024.

BRC Mesečnik 04/24: Za šta nas plaćate, ali stvarno?

Ovog meseca promišljam uslugu BRC-a.

Spojiću svoje misli na kraju, te ću vam otkriti u kom pravcu se razvija BRC i šta vi imate od toga, sadašnji članovi. Skakaću sa dva nivoa – Beograđani članovi BRC-a i šta ima Beograd i Srbija od BRC-a kao Kluba.

Naravno, pišem ovo sve ovo iz ugla nekoga ko je osnivač BRC-a, ali i neko ko je tu od samog početka razvoja klupskog trčanja u Srbiji… pišem ovo pre svega našim trenerima i našim trenutnim članovima, kako bi osvestili šta je to što danas radimo, kako bi BRC bio bolji.

Ujedno, biće ovo i svojevrsan pamflet o tome šta radimo kao BRC, i kako dajemo vrednost u odnosu na ostale klubove i usluge rekretivnog sporta u Beogradu, ali i celoj Srbiji.

Naravno, svestan sam da sve ono što BRC danas radi, posebno ono što ćemo uraditi dobro, biće ubrzo impementirano i u drugim klubovima. Onim koji postoje i onim koji će tek biti osnovani. Stoga sav naporan rad da se usluga poboljša smatram važnim i drago mi je da taj rad ljudi prepoznaju i primenjuju dalje.

Šta je usluga BRC-a?

Šta je usluga BRC-a? Šta je vrednost te usluge za vas? Šta je vrednost zbog koje biste rekli: BRC je najbolji klub u gradu? Ne u gradu, na svetu? Zašto stvarno plaćate članarinu u BRC-u?

Jedan od poslova koje sam uzeo na sebe jeste i taj da zajedno sa mladim ljudima koji vas treniraju, osvestimo i napravimo najbolju moguću uslugu u 2024. godini.

Mislim se o narednom koraku koji treba da napravimo, kako bismo prešli igricu na sledeći nivo – jer danas svi klubovi manje više veoma slično rade. Drugačija su imena, ali usluga je slična.

Kakva je to usluga čija će vrednost biti veća od cene koju smo ponudili. Matematika je tu jasna: ukoliko nešto više vredi nego što košta, to je dobra kupovina.

Želim da BRC bude dobra kupovina za ljude koji vole da treniraju na otvorenom i o tome neprestano mislim. Drastično bolja kupovina. Takva da onda sve druge kupovine moraju biti bolje da bi parirale BRC-u.

Tako nešto što će pokrenuti sve ostale da se menjaju, napreduju i kreiraju nove usluge.

(Inače ovo se već desilo. Kada smo 2011. godine osnovali Klub bio je to jedan jedini trkački klub. Bila je to jedina usluga u treningu trčanja. Ivan Radenković je bio jedan jedini trkački trener za rekreativce. Danas ako ne znate da nabrojite 3 trkačka kluba i 10 trkačkih trenera onda verovatno niste deo ove zajednice. Ali nije ni važno – svakodnevno nastaju novi klubovi, a još više pojedinačni treneri koji nude usluge treniranja trčanja: OCR, trail, maraton… Sutra će ovo biti za nordijsko hodanje i slične rekreativne usluge. Postaće normalno nešto što nikada pre nije postojalo. Naravno, izumreće u tom procesu evolucije brojni čionici scene, ali daće svoj doprinos. Sve ovo je jako dobro objasnio profesor Nasim Nikolas Taleb u knjizi Antifragile.

Nije BRC jedna … usluga

Naravno, nije BRC samo jedna konrektna usluga i kupovina te usluge. To što radimo i što pokušavamo da stvorimo organizaciju, zajednicu i priču oko sporta u gradu može se reći da je naš marketing, ali i naša misija i naša svrha postojanja.

BRC je pre svega pokret i to pokret u oblasti zdravlja, rekreacije i sporta za sve.

U okviru tog pokreta i lični mi je važno da prepoznamo i uvažimo dobre ljude Kluba, kroz nagradu Vojče (prijavite vašeg drugara sa staze još par dana!!), nije naša usluga, ali jeste priča Kluba.

To što smo radili SMOG Jog ili Underpants Run, što smo donirali novac kada smo otkupili Kipčogeove patike, to što smo izveli Pobednika na ulice…

Zanimljive akcije koje nas čine ponosnim, ali ne čine samu uslugu Kluba. Čine ono što je naš POKRET.

Kategorizacija usluga rekreacije i fitnesa u Beogradu

Da se vratimo na temu usluge. Ovako bih kategorizovao usluge u fitnesu i rekreaciji u Beogradu:

 • Besplatne usluge – teretane na otvorenom, ekipe za treniranje…
 • Teretane i tereni – one iznajmljuju prostor, sprave i rekvizite koje uz nadoknadu možete korisititi
 • FitPass – sa jednom članarinom iznajmili ste više prostora za vežbanje
 • Grupni fitnes – trener vodi trening u sali za vežbanje, bez prilagođavanja vežbi. Članovi nisu svesni da li postoji planiranje treninga, čemu to sve vodi, a njihovi lični ciljevi nisu uzeti u obzir.
 • Vođeni trening u manjoj grupi – često je deo fitnes studija, gde trener vodi grupu od oko 4 vežbača, u kojoj trener prilagođava i prati izvođenje vežbe za svakog vežbača. Verovatno postoji cilj svakog člana koji je treneru poznat.
 • Individulani trening – trening 1 na 1 uživo ili preko Zoom. Trener zna vaš cilj i vodi vas do toga kroz planirani izbor treninga.
 • Online koučing – usluga individualnog treniranje, gde klijent radi sam treninga, a trener piše plan treninga i povremeno čekira napredak klijenta kroz određeni softver ili razgovor.
 • Individualni trening sa planom i praćenjem ishrane – isto kao individualni samo se trener bavi i ishranom, ili ima savetnika za ishranu i rad između dva stručanjaka je sihronizovan

Ova podela je data po kriterijumu brige o članovima, individualizaciji, nivou podrške od strane kompetente osobe – eksperta, veličini grupe. Može se primeniti kako na trčanje, tako i na fitnes, plivanje, kik-boks, padel, kros-fit i bilo šta što možete trenirati kao odrasla osoba u Beogradu.

Gde biste svrstali BRC?

Sigurno da svi koji znate za naš Lean&Fit i Nordic Flow program, jasno vam je da je to vođeni trening u maloj grupi, ali gde se svrstavaju naši pass-ovi (nekada smo to nazivali Road Runners i Klub Nordijac), gde je Škola trčanja… Kakav je to nivo usluge?

Evo odgovora. Mi nismo u ovoj kategoriji. Ono što smo kao BRC napravili, a šta su ispratili ostali trkački klubovi (i sutra klubovi za hodanje) jeste nešto između grupnog fitnesa, vođenog treninga i grupnog programiranja treninga.

Najbliže rečeno: mi smo vođeni fitnes velikih grupa uz individudalnu pažnju na vežbača.

Miks usluga koja nije uporediva

Imamo elemente treninga kada radimo svi zajedno vežbe, ali imamo i mesečni plan koji stiže na mejl ili Viberu grupu, a imamo i konsultacije sa trenerom koje su često individualne gde trener prilagodi program za lični cilj i da specifičan savet.

Taj nivo prilagođavanje je deo individualne usluge, ta mogućnost da se obratite treneru za savet, treneru koji vas poznaje i koji je tu da vas podrži do vašeg cilja.

Probajte to sledeći put kada odete na Zumbu ili oktucate FitPass u teretani.

Stoga, važno mi je da prepoznamo napor koji ulažemo u pažnju prema pojedincu i njegovom ličnom cilju. Važno mi je da to svi zajedno osvestimo i da posebno kao Klub radimo na tome u budućem periodu.

Šta dalje?

Pošto smo u specijalnog kategoriji, potrebno je uraditi nekoliko stvari, pre svega kod nas u BRC-u kako bi vama našim članovima, ali čak možda i više našim trenerima bilo jasno šta je vrednost koju BRC daje.

Kada shvatimo vrednost određenih aspekata usluge onda će ona biti i bolja, to je moja hipoteza.

Ovo nije proces od 7 dana, ali jeste proces koji treba završiti u 2024. godini.

To mi je važno jer sam shvatio da ni trenerima, ni članovima nije baš jasno kako da mi budemo najbolja moguća usluga za ljude koje treba da služimo.

Konkretno, nekoliko puta sam u poslednjih par meseci dobio komentar da je od BRC-a jeftinija neka teretana. Složio bih se sa tim, većina “teretana” je jefitnija od BRC-a, ali od ovog trenutka sa ovim tekstom želim da napravim jasnu razliku po elementima usluge koje teretane ne ispunjavaju.

Elemnti BRC usluge u PASS-ovima

Elementa BRC usluge koji su aktivni su:

 • Trening
 • “Accountability” – nemam još prevod za ovo
 • Ishrana
 • Zajednica
 • Briga!
 • Pokret!

Trening

U ovaj deo naše usluge, najvažniji, i do sada očigledni i osvešćeni aspekt usluge u timu, ulazi sva ona trenažna podrška da bi se ostvario određeni sportski rezultat: to je da se nauči tehnika nordijskog hodanja, završi trail trka, maraton ili ostvari lični rekord na polumaratonu.

Vođeni grupni trening

Format treninga je grupni. Trener vodi trening kroz određene faze, a u nekim trenutcima trči (hoda) ili ne trči sa grupom. Trener daje ili ne daje feedback na način izvođenja vežbi.

Grupno programiranje orijentisano na godišnji program rada

Trener šalje program (plan) mesečni program treninga u odnosu na trenažnu grupu. U jednoj trening grupi mogu postojati više trenažnih nivoa i programa treninga. Ovaj deo usluge nazivam srpskom rečju: koučing ili reklo bih se “treniranje člana”.

Prilagođavanje programa

U slučaju da određni član, napravi pauzu, napreduje sporije ili brže, određeni individualni cilj, ima povredu ili slično, trener će prilagoditi program treninga.

Individualni saveti i pristup treneru

Svi imamo različita pitanja i specifičnosti. Trener odgovara na ova pitanja i dostupan je za savetovanje. I jednostavno pitanje o povratnoj informaciji na kraju treninga, daje treneru mogućnost da vidi kako se članovi adaptiraju na trenažni proces.

Izleti i nastupi na trkama

Klub organizuje trening izlete i nastupe na takmičenjima za svoje članove.

Saveti i edukacije

Klub sprovodi određene edukacije, posebno u našim Obukama (Škola, Kursevi..), a proces ne treba da stane ni u kasnijim fazama bavljenja trčanjem.

 • Plan je da organizujemo kvartalne teme po sekcijama (trčanje, hodanje…) kako bi dali okvir i ritam ovih novih lekcija, kao i da iskorisitmo novu BRC platformu za online lekcije.

“Accountability”

Ovaj deo usluge je jako važan i pravi suštinsku razliku u uspehu članova. Članstvo u Klubu treba da vam pomogne da istrajate i prevaziđite prepreke, te poveća šansu da dođete do rezultata. Trener je taj koji facilitira ovaj proces.

Razgovor 1 na 1

Trener u prolazu ili planski, sa svakim članom treba da ima odnos da zna šta član očekuje, šta su mu ciljevi, gde ide i kako napreduje. Ova vrsta podrške nije proceduralno implementirana u opis posla trenera, ali dobri treneri umeju i nađu način da posvete vreme svakom članu, a ne samo onima sa kojima ostvare dobre lične odnose.

 • BRC Plan: Uvodimo obavezne razgovore 1-1 sa članovima svakog meseca.

Viber grupa jedne trenažne grupe

Ovo su privatne grupe koje funkcionišu u okviru Kluba koje trener facilitira. U njoj članovi dele svoje treninge, pitanja i podršku. Ovoga nema u grupnim programima i nema u teretanama.

Evidencija treninga

Beleženje prisusta na treninzima je važna navika kako bi se izgradila navika vežbanja i kako bi svi bili odgovorni da izvršimo treninge koje smo planirali.

 • BRC Plan: Uvodimo javno na nivou grupe evidenciju treninga putem naše aplikacije zvane BRCIS.

BRC Buddy

Po pravilu prvih nekoliko nedelja je jako važno da se stvori navika treniranja. Po pravilu, kada uđemo u novi kolektiv, svi se osećamo da ne pripadamo tu. Zato je potrebno da se osetimo dobrodošlo.

 • BRC uvodi volontersku poziciju podrške BRC Buddy, jedno iskusnog člana koji će dočekati i biti podrška prvih mesec dana novim članovima.

Grupna podrška između članova

Prirodno se stvaraju ekipe i ljudi se u Klubu prepoznaju. Ovo ima veze sa tim što su naše fizičke aktivnosti takve da omogućavaju da sa ljudima ostvariš kontakt i u toku treninga. Ukoliko trenirate Zumbu (to mi je primer grupnog fitnesa) ili plivanje, teže je u toku treninga imati vremena da sa nekim pričaš.

Ishrana

Ishrana je jako važan aspekt života. Zdrava, umerena i prilagođena ishrana je umeće svakog modernog čoveka koji treba da napravi izbore vezane za sebe i svoju porodicu.

Do sada BRC nije na zvaničan način pokušao da uđe u ovu temu, iako mnogi treneri savetuju članove svoje grupe vezano za ishranu. Bila su organizovana predavanja vezana za ishranu u periodima, pa su tako neke Škole trčanja imale gostovanje nutricioniste.

Razlog za to treba tražiti i u tome što je Klub do sada sebe doživljavao kao trkački klub, ali sa promenom paradigme u kojem je Klub prostor fitnea, zdravlja i izdržljivosti u 7 sekcija sporta za odrasle, to se sada menja.

Principi ishrane

U šta verujemo kao BRC kada je u pitanju ishrana? Da li svaki trener treba da kaže šta misli, šta je pročitao, šta je probao na sebi? Ili treba da kaže da ne zna? Koji odgovor želimo da damo svakom našem članu kao Klub?

 • BRC će definisati svoj stav vezano za Ishranu i imaće jedinstvenu teoriju koju želi da prenese svim našim korisnicima i onima koji nas prate. Ti principi otkloniće sumnje i daće jasne smernice svima koji treniraju sa nama, kako bi izabrali bolje izbore za sebe i svoje porodice.

Alati za bolju ishranu

Često su za bolju ishranu potrebne promene u navikama. Planovi kada jesti, liste namirnica za kupovinu, ideje za obroke, ideje šta naručiti preko Wolta i Glova… sve to treba da je deo usluge BRC-a.

 • BRC će omogućiti pristup svim ovim alatima svim članovima koji treraniju sa nama.

Lekcije i edukacija

Kontinuirana edukacija kako trenera tako i svih članova.

 • BRC će u sklopu Lekcija na sajtu, ponuditi besplatne savete kako članovima tako i svim zainteresovanim posetiocima našeg kanala i našeg sajta.

Nutricionističke usluge

Dogovorena je saradnja sa našom nekadašnjom članicom Ivanom Vujanić, koja je postala naš zvanični nutricionista. Sada je opisana i jasno definisana usluga mentorstva u ishrani koji Ivana nudi našim članovima po povoljnijim uslovima.

Plan ishrane

Zašto ne bismo mogli kao što šaljemo mesečne programe, tako i da šaljemo primere jelovnika koji ne bi ukljjučivao tačne gramaže, ali bi uključivao ideje za ishranu tokom jednog meseca? Kao što roditelji dobijaju plan ishrane svoje dece u vrtićima (pitajte ako ne znate!), tako i mi kao BRC možemo pomoći našim članovima.

 • BRC će u Q4 2024. ponuditi beslatnu uslugu plana jelovnika za mesec dana za sve članove koje imaju pretplatu.

Zajednica

Važan aspekt usluge koji negujemo tokom godina jeste i osećaj da smo deo zajednice. BRC-ova zajednica je godinama bila jaka i kroz nju je prošlo više od 5000 različiith ljudi.

Zajednica se gradi, ali i neguje, pa je potrebno osvestiti da klupske žurke, humanitarne akcije, naši izleti i putovanju, sve jesu načini da uslugu obogatimo idejom BRC-a i mišlju #WERUNTHISTOGETHER gde RUN nije samo trčanje, nego misao da smo svi zajedno na istom misiji u kojem kroz sport postajemo bolji ljudi.

Voleo bih da se svi prisetimo toga i uzmemo taj pozitivan duh koji smo oduvek imali u BRC-u.

Briga, pažnja i podrška!

Volim da prensem sada i zauvek našim trenerima i zaposlenima da mi nismo u biznisu fitnesa. Mi nismo FitPass, nismo teretana – bilo to neki veliki lanac ili lokalni studio sa omiljenim trenerom.

Mi nismo grupni fitnes program na kojem trešti muzika a članovi rade vežbe – niti Les Milss, niti Cross Fit.

To volim da kažem i svima vama koji upoređujete vrednosno i cenovno BRC sa ovim uslugama.

BRC je u biznisu pažnje, brige, zajednice i koučinga. Pokreta.

To znači da neko vidi čoveka i da stvarno iskreneo bude zaintereosvan, i da mu da baš ono što mu treba da ostvari svoje rezultate.

Može to svaki individualni trener, ali ne može na BRC način.

To nije lak posao. Naprotiv, to je proces koji se jako teško opisuje, i jako teško uči. Nije prost AI upit za ChatGPT. Nije lako nekome objasniti kako to da uradi. Nije lako napraviti standardnu operativnu proceduru – ali nije ni nemoguće!

Zato je suštinski posao da radimo sa našim partnerima, našim trenerima, da to izvedu na najbolji mogući način. Jedina šansa za nas i vas jeste da mi u ovome procesu uspemo.

Svaki napredak prepoznajemo i uvažavamo, svaki zastoj prihvatamo, razumemo i prevazilazimo.

Od vas naravno očekujemo strpljenje i pozitivan duh koji nam je potreban kako bismo negovali BRC kao zajednicu koju krasi drugarstvo i prijateljstvo.

Pokret u Gradu

Za kraj, prisetiću se samo zašto sve ovo radimo.

Nikada ni meni ni Ivanu nije bio konačni cilj da imamo 200, 500 ili 1000 članova. Znali smo da koji god broj ljudi bio tu sa nama, da ćemo se truditi da pružimo najbolju uslugu. Ali da je to naše direktno dejstvo i dalje organičeno.

Ono što je uvek bilo važnije jeste to šta ljudi koji su u direktnom kontaktu sa nama urade onda sa tom klicom koje u njih usadimo. Da taj “virus” prenesu dalje. To se i dešava. Dobra je ovo zajednica i ljudi vole da dele – i treninge na Instagramu i Stravi, ali i čašicu rakije, savete i prevoz na trku.

Zato smo kroz BRC i Pobednika uvek pričali priče koje su priče o Beograđanima i Beograđankama – pirče o Beogradu koji je u pokretu.

Cela ideja je naravno da svojim postojanjem učinimo ovaj Grad boljim mestom za život i to u budućnosti ne samo kroz trčanje. Zato smo spojili Nordijac sa BRC-om, ali i dodali nove sportove, pa je BRC zajednica sportova: trčanje, hodanje, fitnes, plivanje, triatlon i biciklizam. Ceo korpus je “HEALTH, FITNESS & ENDURANCE” i to je nešto što je nastalo kreativno od nas.

To je pokret Belgrade Running Club koji vredi da ostane u našem gradu. Siguran sam u to.


Naravno, sve ovo poslednje, Pokret, kao element usluge – on to i nije i ne plaćate nas za to. Ali hoću da znate da svaki dinar od članarina koji Klub prihoduje od usluga koju pružamo članovima, jeste deo naših napora da Beograd bude bolje mesto za život. Ta svest, da to možemo, umemo i hoćemo je nešto što je važno za ceo BRC.

p.s. Vidimo se ovog meseca na Beogradskom maratonu! To je dan kada slavimo baš ovaj pokret i zajednicu, ali i sve ono što smo spremali i trenirali. Biće lepo 🙂

Lake noge, Veroljub Zmijanac

Izaberi program

Obraduj svoje najbliže

Popuni formular i naš operater će ti se javiti sa detaljnim instrukcijama za upotrebu vaučera.

Bravo! Odličan izbor.

Ovde su podaci za uplatu. Nakon što uplatite i mi evidnetiramo uplatu, šaljemo vam digitalni sertifikat sa promo kodom i celokupnim upustvom za vas i vašu dragu osobu.

Primalac:

Beogradski trkački klub, Veselina Masleše 62, Beograd

Broj računa:

160-352631-65

Namena:

Poklon vaučer

Iznos:

[ Iznos koji ste izabrali ]

Poziv na broj:

Ostavite prazno ili stavite datum rođenja u formatu DD-MM-YYYY.

Pomoć

Potrebna ti je pomoć pri izboru grupe, trenera, lokacije… Tu smo da odgovorimo na sva tvoja pitanja!

Pozovi

Zakaži poziv

Škola trčanja za početnike

BRC Škola trčanja ima svoj uvodni test (odredimo vašu trenutnu kondiciju), razrednog starešinu (vaš trener koji vas prati), trenažni program (kurikulum iz 3 faze), trening grupe (vaše odeljenje), knjigu (napisali smo udžbenik koji vas čeka), testove, diplomski ispit (nije obavezan, ali vas čeka trka 10km ili polumaraton) i žurku da se proslave medalje!

Mina Zelenović

PR Manager

Zakaži telefonske konsultacije

Ostavi nam svoje kontakt podatke i javićemo ti se u najkraćem roku kako bismo ti odgovorili na sva pitanja i pomogli da odabereš najbolji program za sebe.