1. novembar 2022.

Kontinuitet u treningu: najčešćih 8 razloga zbog kojih prekidamo trening i kako ih prevazići

Kontinuitet u treningu je nešto nad čime vi kao trkači imate najveći uticaj i vaša uspešnost u ostvarivanju ciljeva leži baš u poštovanju ove trenažne zakonitosti. Uz dobro isplaniran trenažni plan, kontinuitet u treningu donosi željene promene na telu i poboljšanje performansi.

Čak se i svetski priznati treneri slažu oko činjenice da je bolje pratiti i najosnovniji trenažni plan i istrajati u njemu, nego biti u najboljem mogućem trenažnom procesu, ali preskakati treninge, ne raditi ih adekvatno i sl.

Neke promene koje se dešavaju u našem telu (promene na ćelijskom nivou), dešavaju se samo ukoliko je naše telo u dugom vremenskom periodu izloženo određenim nadražajima. Ako se ta izloženost učestalo prekida i adaptacija na ti nadražaji će izostati.

Najčešćih 8 faktora koji dovode do prekida kontinuiteta u treningu:

  1. Postavljanje nerealnih ciljeva – može biti rizično i dovesti do različitih problema koji vas mogu udaljiti od treninga (povreda, akumuliran zamor, stanje pretreniranosti i sl.). Najbolji način za napredak je postavljati ciljeve koji su realni i koji su za nijansu iznad vaših trenutnih sposobnosti. Na taj način ćete postići postepen, ali konstantan napredak i dugoročno bolje rezultate. Na primer, nije realno da postavite određeno vreme kao cilj na polumaratonskoj trci, ako tu brzinu ne možete poprilično lako održavati na 10km. 
  2. Radite stvari koje vam ne predstavljaju zadovoljstvo – Ukoliko vam bilo koja aktivnost ne predstavlja zadovoljstvo ili čak prouzrokuje da se osećate loše – izbacite je iz svoje rutine. Uvek postoji alternativa ili drugi način za postizanje istog cilja. Jedino stvari u kojima istinski uživate mogu biti dugoročne. Primer – primetili ste da vam određeni tip treninga ne prija i posle njega se osećate loše. Konsultujte se sa trenerom kako bi vam zadao alternativni trening koji će imati isti ili sličan efekat.
  3. Ne planirate unapred – možda i najzapostavljeniji način održavanja kontinuiteta i staranja da se stvari zaista urade. Isplanirajte svoju sezonu unapred, odredite trke na koje ćete ići naredne godine i čak pre nego što ostvarite svoj cilj, zadajte sebi novi. Tako ćete uvek imati motivaciju da nastavite dalje.
  4. Želite previše za premalo vremena –  Ne zaboravite, proces u kome se nalazite je maraton, a ne sprint. Za promene na telu i unutar njega je potrebno vreme. Preintenzivnim radom, na koje telo nije adaptirano, samo rizikujete odsustvo sa treninga u dužem periodu.
  5. Okruženi ste ljudima čija podrška izostaje – Može biti jako izazovno težiti nekom cilju, a oko sebe imati ljude koji vas ne podržavaju. Ako su u pitanju porodica ili prijatelji, potrudite se da razgovarate sa njima i uverite ih koliko vam njihova podrška znači. Ako to ne uspe – ne brinite, unutar kluba i svoje trenažne grupe ćete uvek imati podršku!
  6. Porediti svoje rezultate sa rezultatima drugih – Svi smo drugačiji, sa drugačijim poreklom, drugačijom istorijom bavljenja fizičkom aktivnošću. Neko će napredovati brže, neko sporije, nekome će treninzi ići kao od šale, a nekom će biti malo teže. Zbog toga se trudite da se fokusirate samo na svoj napredak, da u svakom trenutku budete za nijansu bolji nego prethodnog puta. 
  7. Očekujete brze rezultate i promene – U velikom broju slučajeva se dogodi da se ljudi povuku kada ne vide željeni rezultat treninga ili na trci ne ostvare ono što su zacrtali. Zbog toga treba biti spreman i na lošiji ishod od planiranog i biti strpljiv dok se sve kockice ne slože. Nekada i loš nastup na trci može biti mnogo poučniji i doneti nam više benefita nego dobar nastup.
  8. Zarobljeni ste u jednom šablonu – Često se trkači ograničavaju na nešto što su jednom probali i dalo im je rezultat. Naše telo se konstantno menja, evoluira. Tako se i naše potrebe menjaju i zbog toga, ako ne pratimo dinamiku tih promena napredak može izostati. Često najmanje promene mogu napraviti veliku razliku.
Okruži se podržavajućom okolinom

Zaključak – samo budite redovni!

Kada ste trkač u trkačkom klubu kao što je BRC i kada oko sebe imate svu moguću podršku i usmeravanje, jedino o čemu vi treba da vodite računa je da budete redovni u treningu. Tada će i napredak biti adekvatan, a trčanje će vam biti aktivnost u kojoj uživate. Svaki prekid u treningu dovodi do ponovnog suočavanja sa padom sposobnosti, koji nikada nije prijatan. 

Ukoliko ipak dođe do prekida u trenažnom procesu…

…morate biti spremni da modifikujete svoje ciljeve i prilagodite ih novonastalim uslovima. U tome će vam vaš trener najbolje pomoći. Najveća greška koju trkači prave je da samo nastave onde gde su stali. Takav postupak vodi u nove probleme i potencijalno se stvaraju novi uslovi za prekid trenažnog procesa.

Ukoliko je pauza bila kraća od 7 dana, nisu potrebne značajnije modifikacije trenažnog programa. Ako je pauza duga između 7 i 15 dana, neophodno je redukovanje trenažnog opterećenja za 20-30%, a ako je pauza bila duža od 15 dana, smanjenje opterećenja bi trebalo da bude čak oko 50%.

Svakako, najsigurnija opcija pri povratku u trenažni proces je da sa svojim trenerom napravite kratak plan za vaš bezbedan i efikasan povratak redovnom trenažnom planu.

Izaberi program

Obraduj svoje najbliže

Popuni formular i naš operater će ti se javiti sa detaljnim instrukcijama za upotrebu vaučera.

Bravo! Odličan izbor.

Ovde su podaci za uplatu. Nakon što uplatite i mi evidnetiramo uplatu, šaljemo vam digitalni sertifikat sa promo kodom i celokupnim upustvom za vas i vašu dragu osobu.

Primalac:

Beogradski trkački klub, Veselina Masleše 62, Beograd

Broj računa:

160-352631-65

Namena:

Poklon vaučer

Iznos:

[ Iznos koji ste izabrali ]

Poziv na broj:

Ostavite prazno ili stavite datum rođenja u formatu DD-MM-YYYY.

Pomoć

Potrebna ti je pomoć pri izboru grupe, trenera, lokacije… Tu smo da odgovorimo na sva tvoja pitanja!

Pozovi

Zakaži poziv

Škola trčanja za početnike

BRC Škola trčanja ima svoj uvodni test (odredimo vašu trenutnu kondiciju), razrednog starešinu (vaš trener koji vas prati), trenažni program (kurikulum iz 3 faze), trening grupe (vaše odeljenje), knjigu (napisali smo udžbenik koji vas čeka), testove, diplomski ispit (nije obavezan, ali vas čeka trka 10km ili polumaraton) i žurku da se proslave medalje!

Mina Zelenović

PR Manager

Zakaži telefonske konsultacije

Ostavi nam svoje kontakt podatke i javićemo ti se u najkraćem roku kako bismo ti odgovorili na sva pitanja i pomogli da odabereš najbolji program za sebe.