2. april 2018.

Nemanja i Trail ekipa trčali su prvu trku SkyRunning lige. Evo kako je bilo na Goču 2018.

Nakon što sam se prošle godine pridružio BRC Trail ekipi i istrčao svoje prve planinske trke, Trail Race Kopanik krajem jula i Sokolov put sredinom septembra, moram da priznam da sam se nepovratno navukao na ovaj vid trčanja.

Obe ove trke – od kojih će se prva održati i ove godine, dok će Soko, iz razloga opisanih u prethodnom tekstu, morati da sačeka neka bolja vremena – savršene su za početnike jer pružaju mogućnost svim zainteresovanim trkačima i ljubiteljima prirode da na kraćim distancama (7 i 14 km) dobiju realnu sliku o onome što ih čeka ukoliko se odluče da dublje zagaze u svet trejla.

Goč Sky Race (30 k, 2.000D + ) i Sky Ultra (44 k, 3.750D +) – Skyrunning sezona je počela!

Oduševljen prethodnim iskustvima i oSokoljen (ha!) napretkom forme koju sam gradio u međuvremenu, jedva sam čekao 31. mart ne bih li se oprobao na distanci od 30 km na Goču!

Odmah u startu moram da pohvalim organizatore, ljude iz Skyrunning tima, koji su dosta izašli u susret nama trkačima.

Kao i prethodnih nekoliko puta, organizovali su učesnički autobus za dvadesetak ljudi koji su najbrže kompletirali prijave za trku i dali preporuke za smeštaj na samoj planini.

Baza trke, takozvani Race office, u kojem se vršilo podizanje startnih paketa i ostavljanje drop bag-ova (suve presvlake za posle trke), nalazio se u jednom objektu u okviru dečjeg odmarališta „Goč“ na Dobrim vodama, na samo koji minut pešice od hotela Piramida i obližnjih vila gde je većina nas bila smeštena.

Tu je ujedno bio i cilj obe trke – na 30 i 44 km – ali i polazna tačka ka startu koji se nalazio na sat i po vremena vožnje odatle, u srednjovekovnoj tvrđavi Maglič! To znači da smo morali da ustanemo rano (oko 5) jer je polazak za Maglič bio zakazan za 6, a start trke za 8 ujutru!

Dan pre trke, od organizatora je stigao mejl sa poslednjim izveštajem sa terena u kojem nam saopštavaju da spremimo kamašne, tople šuškavce i štapove jer nas očekuje jak vetar i da sneg na pojedinim delovima seže do kolena!

Epska trka od početka do kraja

Obećanje organizatora da će trka biti epska počelo je da se obistinjuje na samom startu. Posle prelaska nabujalog Ibra i uspona do tvrđave Maglič, na početnim kilometrima trke sačekao nas je jak uspon i veranje uz stene, ali već prilikom izlaska na prvi greben, sav uloženi trud bio je nagrađen spektakularnim pogledom na tvrđavu i nabujali Ibar!

Reka trkača koja se velikom okretnošću vere po nazubljenim stenama nije prizor koji se često viđa, niti lako zaboravlja!

https://www.facebook.com/skyrunningserbia/photos/ms.c.eJw1zMkNADEIA8COVsQYDP03thIJz5GPQotSeTXKzldjYux6lgvI4715jjOf85rrgEU0m9u~;~;77~;4uTC7jH7sB9TOB2F.bps.a.829747090559537.1073741860.278742852326633/829747467226166/?type=3&theater

Nakon ovoga je usledio uspon za usponom, sve do nekog 4. km, kada smo izbili na zemljani put niz koji su tekle bujice otopljenog snega, spremni da se suočimo sa najavljenim smetovima na vrhu Stolova, Usovici!

Međutim, imali smo sreće, jer vreme nas je poslužilo kao nikad ranije. Temperatura se toliko podigla u zadnih 24h da se skoro svih 20 cm snega otopilo – kakvo olakšanje!

Posle Usovice, staza je krenula da se spušta, i mi smo konačno prešli u trk! Trebalo je nadoknaditi vreme „izgubljeno“ penjanjem uz silne stene i vododerine.

Pre prve okrepne stanice na 13. km naišli smo na divlje konje, što je bio poseban doživljaj! Naviknuti na ljude koji ih hrane, nisu pobegli kad smo naišli, a jedan je čak i prišao da se upozna s nama 🙂

Sama okrepa je bila i više nego dobrodošla i sastojala se od pršute, čvaraka (!), čokolade, voća i divne, hladne vode.

Do druge okrepne stanice na 19. km nismo imali većih uspona, pa smo mogli da se opustimo i uživamo u stazi koja se neprestano menjala – jurili smo preko travnatih livada, potoka, sabijenog i bljuzgavog snega, seoskih i makadamskih puteva, kroz blato i šumu!

Iskusili smo sve vrste terena, mazili konje, slikali prolećno cveće, uživali na vetru i suncu, i posle nekih 6 i kusur sati uleteli u cilj izmoreni ali sa osmesima od uva do uva! Goč nam je podario dan koji nećemo skoro zaboraviti!

Čestitke, i zahvalnost

Za kraj bih čestitao pobednicima (Ratko Maksimović je stazu od 30 km pretrčao za neverovatnih 3:07h, a Marija Đorđević za 4:10h, dok su na 44 km najbrži bili Džonatan Krogt iz Holandije sa vremenom 5:52h i naša Irena Pavlović sa 7:46h!) ali i svima ostalima koji su došli da uživaju u lepotama Goča i zajedničkom druženju!

Veliko hvala Skyrunning timu i volonterima na vrhunski obavljenom poslu, kao i Gorskoj službi spasavanja koja je po ko zna koji put pazila na sve nas.

Opšti utisak je da ovakvi događaji podižu trkačku scenu u Srbiji na jedan viši nivo, i daju volju za novim trkama i pomeranjem sopstvenih granica!

Pozdrav svima, i nadam se da se vidimo na Goču i dogodine!

Autor teksta je Nemanja Rabrenović.

Izaberi program

Obraduj svoje najbliže

Popuni formular i naš operater će ti se javiti sa detaljnim instrukcijama za upotrebu vaučera.

Bravo! Odličan izbor.

Ovde su podaci za uplatu. Nakon što uplatite i mi evidnetiramo uplatu, šaljemo vam digitalni sertifikat sa promo kodom i celokupnim upustvom za vas i vašu dragu osobu.

Primalac:

Beogradski trkački klub, Veselina Masleše 62, Beograd

Broj računa:

160-352631-65

Namena:

Poklon vaučer

Iznos:

[ Iznos koji ste izabrali ]

Poziv na broj:

Ostavite prazno ili stavite datum rođenja u formatu DD-MM-YYYY.

Pomoć

Potrebna ti je pomoć pri izboru grupe, trenera, lokacije… Tu smo da odgovorimo na sva tvoja pitanja!

Pozovi

Zakaži poziv

Škola trčanja za početnike

BRC Škola trčanja ima svoj uvodni test (odredimo vašu trenutnu kondiciju), razrednog starešinu (vaš trener koji vas prati), trenažni program (kurikulum iz 3 faze), trening grupe (vaše odeljenje), knjigu (napisali smo udžbenik koji vas čeka), testove, diplomski ispit (nije obavezan, ali vas čeka trka 10km ili polumaraton) i žurku da se proslave medalje!

Mina Zelenović

PR Manager

Zakaži telefonske konsultacije

Ostavi nam svoje kontakt podatke i javićemo ti se u najkraćem roku kako bismo ti odgovorili na sva pitanja i pomogli da odabereš najbolji program za sebe.