18. januar 2024.

Srđan Živojinović: Osvajač Ironman Bronze All World Athlete  priznanja

Glavni trener Beogradskog trkačkog kluba nedavno je osvojio priznanje Bronze All World Athlete od strane Ironman franšize, te smo iskoristili priliku da ga intervjuišemo o njegovoj triatlonskoj karijeri.

Moj prvi susret sa sportom bio je davne 2003. godine, kada sam sa 6 godina zavoleo fudbalsku loptu i počeo da treniram fudbal u Velikom Gradištu u fudbalskom klubu PINKUM sa svojim starijim rođenim bratom Slobodanom. U fudbalu sam proveo čitavo svoje detinjstvo i odrastanje sve do 2017. godine.

SRĐAN ŽIVOJINOVIĆ – AWA ALL WORLD ATHLETE 2023

Nakon punih 14 godina druženja sa loptom, upisao sam Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i od tog trenutka promenio pogled ka fudbalu i sportu generalno. Odluka da ostavim fudbal bila je složena ali trezvena, prouzrokovana velikom željom da postanem individualac u sportu kroz trčanje koje me je u fudbalu uvek činilo posebno srećnim.

Septembra 2017. godine, moja trkačka karijera je započela na uličnoj trci u Beogradu NIKE 10K.

Šta te je privuklo kod Ironman-a pa si odlučio da počneš sa učestvovanjem na toj trci?

Pre svega, da bih bio jasniji, želim da naglasim da u triatlonu postoje sledeće distance:

  1. Super sprint (400 m plivanja, 10 km vožnje bicikla, 2,5 km trčanja
  2. Sprint (750 m plivanja, 20 km vožnje bicikla, 5 km trčanja)
  3. Olimpijska (1500 m plivanja, 40 km vožnje bicikla, 10 km trčanja)
  4. HALF IRONMAN (poluduga distanca) – (1900 m plivanja, 90 km vožnje bicikla, 21,1 km trčanja)
  5. FULL IRONMAN (duga distanca) – (3800 m plivanja, 180 km vožnje bicikla, 42,2 km trčanja)

Naime, FULL IRONMAN distanca je proglašena za najtežu jednodnevnu disciplinu i takmičenje na planeti. Postoje još i ULTRA Triatlon distance, ali njihovo vremensko trajanje nije ograničeno na jedan dan.

E sada kako je sve počelo: Leto jun 2019. godine, nakon jednog trkačkog treninga na Adi Ciganliji sa NIKE RUN+ klubom sa kojim sam tada trčao u društvu brata Nikole, ušao sam u komunikaciju sa trkačem Bogdanom, sada mojim velikim i dugogodišnjim prijateljem triatloncem.

S obzirom da sam te školske godine na Fakultetu završio sa predmetom Teorija i Metodika Plivanja i Vaterpola, Bogdan me je posavetovao da spojim plivanje sa trčanjem i u sve to implementiram vožnju bicikla koji sam tada imao uz sebe kao prevozno sredstvo.

Pristao sam i svoje prvo triatlonsko takmičenje u SPRINT TRIATLONU imao u avgustu u Novom Sadu pod organizacijom TK DYNAMIC na Štrandu. Na to se mesec dana kasnije u septembru nadovezao nastup na trci 11TRI BELGRADE što je HALF IRONMAN distanca.

2019. godina je godina mojih početaka i adaptacije na sva tri sporta, od kojih distanci sam najviše težio najdužoj FULL IRONMAN-u, iz razloga što sam od sebe uvek želeo 5% više.

Znao sam da psihofizički treba da ODRASTEM KROZ TRIATLON i tako sam od 2019. do 2022. godine vredno trenirao, sazrevao, bio strpljiv i kao pripremu za svoju prvu dugu distancu odradio na tom putu pet HALF IRONMAN distance u Srbiji i Evropi.

Oktobar 2022. ŠPANIJA – BARSELONA – Calella Beach – tu je počelo sve ka IRONMAN distanci nakon pune 3 godine 24/7 h davanja i rada i nikad se neće završiti.

Sada znamo šta sve treba da uradiš na Ironman trci i to je prilično psiho-fizički zahtevna avantura. Šta ti je najveća motivacija da završavaš ovakve izazove?

Glavni pokretač u treningu generalno za triatlon a pogotovo za IRONMAN distancu, za mene jeste ljubav prema sva tri sporta, koju ne mogu da odvojim na celine već mi ta tri sporta čine neraskidivu vezu i daju veliku moć.

Srđan kroz triatlon živi svoje snove i ne dovodi u pitanje da li će se trening odraditi ili neće. To je potreba, osnova kroz pokret, disciplina koja je opis moje ličnosti bez osvrta da li je motivacija na visokom nivou ili nešto nižem.

Dugoročno gledano, vidim sebe kako u periodu starosti i dalje učestvujem na Triatlonskim takmičenjima.

Šta ti sve prođe kroz glavu i da li imaš tremu pred trku?

Kroz glavu prolaze slike i osećaji koji su deo mene kroz trenažni proces.

To je jako puno radno-trenažnih sati, kako na dnevnom, tako na godišnjem nivou i to me nikako ne umara u meri da budem letargičan i bez energije. Momenti pred start trke su mi najsrećniji iz razloga što je to trenutak kada nastupam i od sebe dajem vodi, točkovima i patikama ono najbolje što imam u tom trenutku.

Glas u glavi mi govori da sam predodređen za triatlon, da sam 300 % to što sam kroz triatlon.

Koja Ironman trka ti je najdraža do sada i zašto?

Najdraža mi je IRONMAN BARCELONA iz razloga što je prva pre svega jer sam na njoj postao najmlađi državljanin Srbije u istoriji koji je sa najmanjim brojem godina završio trku.

Odradio sam je za 11 h 06 min 13 sekundi sa 25 godina i 2 meseca navršenih. Španija, moja zemlja iz snova i taj vajb IRONMAN event – a su neprocenjivi.

Koji momenti sa najdraže IronMan trke su ti bili omiljeni, a koji najteži?

Omiljeni su definitivno registracija i bike check in, ostavljanje opreme pred trku, kao i sam dan trke sve do starta. Naravno, prolazak kroz cilj i medalja se podrazumevaju ali ima još nešto… kada trka startuje, Srđan ulazi u sferu gde je sam i oko njega samo prostor i vreme.

Sve oko mene je moja interna podrška, lepi bol iliti beautiful pain koji volim tako da nazovem su nešto gde sam van zone komfora, ali jako volim to da osetim.

Konstatacija RELAX, NOTHING IS UNDER CONTROL, i takođe, ANYTHING IS POSSIBLE su mi principi gde obožavam da se trkam i sve oko sebe stavljam u svoju korist tokom trke, pa makar to bili i složeniji i manje lepi detalji i momenti. Nemam najteže momente, sve je to proces i normalno je da bude valovito na trci u svakom smislu.

Koja su, po tebi, dva najvažnija saveta koja bi dao nekome ko planira da počne sa pripremama za IronMan?

Prvi savet: Skupa oprema nije obavezna i mnogo para ne odlučuje da li će takmičar završiti trku i uspešno se pripremiti za istu. Oprema može da pomogne, ali ne i da odradi trku umesto vas. Uživajte u pripremi trke sa time što od opreme imate, najvažniji deo opreme jeste GLAVA.

Drugi savet: Nikako raditi FULL IRONMAN distancu kao svoju prvu triatlonsku trku. Imajte stručno lice koje vam vodi proces i sistematično postavlja trenažne zadatke i trke kroz vremenski period u triatlonu. Trenirajte većinu svojih treninga LAGANO i UMERENO što se tiče intenziteta, ISRHANA JE GAME CHANGER u ovom sportu i sve se dešava u periodu između dva treninga. Budite strpljivi i KVALITETNO SPAVAJTE.

Šta od trka planiraš u 2024?

Ove sezone planiram nastup na:

  1. HALF IRONMAN distanci u Kotoru u Crnoj Gori – OCEAN LAVA
  2. Olimpijskoj distanci 11TRI u Velikom Gradištu
  3. Sprint distanci 11TRI na Zlatiboru
  4. HALF IRONMAN distanci u Beogradu – IRONMAN BELGRADE 70.3

TRKA A prioriteta mi je FULL IRONMAN distanca koja će biti u avgustu, za sada je plan da to bude IRONMAN SWEDEN – Kalmar.

Ukoliko želiš da kreneš Srđanovim koracima priključi nam se od maja, kada kreće naša BRC Škola Triatlona.

Izaberi program

Obraduj svoje najbliže

Popuni formular i naš operater će ti se javiti sa detaljnim instrukcijama za upotrebu vaučera.

Bravo! Odličan izbor.

Ovde su podaci za uplatu. Nakon što uplatite i mi evidnetiramo uplatu, šaljemo vam digitalni sertifikat sa promo kodom i celokupnim upustvom za vas i vašu dragu osobu.

Primalac:

Beogradski trkački klub, Veselina Masleše 62, Beograd

Broj računa:

160-352631-65

Namena:

Poklon vaučer

Iznos:

[ Iznos koji ste izabrali ]

Poziv na broj:

Ostavite prazno ili stavite datum rođenja u formatu DD-MM-YYYY.

Pomoć

Potrebna ti je pomoć pri izboru grupe, trenera, lokacije… Tu smo da odgovorimo na sva tvoja pitanja!

Pozovi

Zakaži poziv

Škola trčanja za početnike

BRC Škola trčanja ima svoj uvodni test (odredimo vašu trenutnu kondiciju), razrednog starešinu (vaš trener koji vas prati), trenažni program (kurikulum iz 3 faze), trening grupe (vaše odeljenje), knjigu (napisali smo udžbenik koji vas čeka), testove, diplomski ispit (nije obavezan, ali vas čeka trka 10km ili polumaraton) i žurku da se proslave medalje!

Mina Zelenović

PR Manager

Zakaži telefonske konsultacije

Ostavi nam svoje kontakt podatke i javićemo ti se u najkraćem roku kako bismo ti odgovorili na sva pitanja i pomogli da odabereš najbolji program za sebe.