3. avgust 2022.

Trening na letovanju? Obavezno probaj! U suprotnom – nauči kako da se vratiš treningu posle mora

Leto je period kada najveći procenat vežbača prestaje sa treniranjem. Trenira se do mora, a kada se otputuje tu prestaje trening za ovu sezonu. Tako ne mora biti. Ako dobro isplaniramo leto i putovanje na more možemo sve vreme ostati u treningu, doživeti aktivniji odmor i u jesen ući sa dobrom kondicijom.

Kome se ne trči može i bajsom do mora, kao naši momci

Kontinuitet u treningu

Jedan od temeljnih principa uspeha u treningu je kontinuitet. Trening u najširem smislu, ali i trening trčanja takođe mora se sprovoditi u dužem vremenskom periodu bez prekida. Zato je bitno strateški gledati na ovu oblast života: postaviti višegodišnje planove, godišnje, polugodišnje, mesečne, nedeljne. 

U sportu se periodizacija treninga deli na pripremni, takmičarski i perelazni period. Tako i rekreativci mogu podeliti svoju sezonu, na periode kada se intenzivno trenira i učestvuje na trkama i periode kada se odmara. Leto je vreme kada nema velikih gradskih maratona i trka. Zato je jako zgodno baš tada imati prelazni period ili period odmora koji može biti potpuno pasivan i bez ikakvog treninga. Ali može biti preusmeren na neke druge aktivnosti kao što su plaivanje ili vožnja bicikla.

U redu je dati organizmu potpuni odmor od nedelju dana, ali sve preko toga vodi u drastičan pad kondicije. 

Kako organizovati trening pre odmora?

Pre odmora možemo imati udarne treninge, to su treninzi velikog obima i velikog intenziteta. Ali nekoliko dana pred sam put treba smanjiti obim treninga i na put otići relativno odmoran. Svaki put je stres za organizam, a taj stres pomešan sa zamorom može oboriti imunitet. To ne želimo dok smo na odmoru. 

#brcsummerchallenge te možda motiviše da ostaneš aktivan/a

Kako organizovati trening na moru?

U zavisnosti od toga kako ste koncipirali svoj odmor treba postaviti plan treninga.

Ako je u pitanju aktivan odmor i želite da izdvojite tri puta nedeljno po sat vremena onda samo nastavite sa vašim redovnim planom treninga. 

Ako želite da smanjite trening trčanja, ali ipak da ostanete u formi dovoljno je trčati svakog drugog ili trećeg dana laganim tempom po pola sata.

Prvog i poslednjeg dana nemojte trčati. Prvog dana se adaptirajte na novo okruženje, prošetajte i odmorite se od puta. Poslednjeg dana se odmorite za put. 

Dva su perioda savršena za trčanje na moru: rano ujutru i prilikom zalaska sunca. Ono šta nikako ne smete raditi to je trčanje po jakom suncu.

U danima kada ne trčite bilo bi sjajno da sebi zadate neke druge aktivnosti kao što su plivanje, ronjenje, vožnja bicikla, surfovanje…

Kako izabrati savršenu trkačku lokaciju za trčanje?

Ako ste strastveni trkač sigurno ste prilikom odabira lokacije za letovanje proverili kakvi su uslovi za trčanje. To mesto u koje idete treba jednim delom da bude ravno, ali i da ima brdovitih predela. Što manje ljudi i što manje gužve je dobar uslov. Predeo treba da bude šumovit i da postoje duge staze pored mora. 

Napravite tako da vam svaki trening bude nova avantura. Odredite targete do kojih želite da dotrčite – da li su to obližnji gradići, vrhovi brda ili neke plaže.

Nemojte se osvrtati na vreme, ali poštujte kilometražu iz programa. 

Album slika s leta mora sadržati Pobednika u kadru…

Kako se vratiti u redovan trening nakon odmora?

Ukoliko ste pravili veliku pauzu i niste uopšte trčali nemojte odmah ući 100% u trening. Prve nedelje trenirajte 50% od programa, druge 70%, treće 90% i četvrte se vratite na 100%. 

Ukoliko ste vredno trenirali na moru, onda napravite nekoliko dana odmora od puta i vratite se treningu bez ikakvih ograničenja. 

Izaberi program

Obraduj svoje najbliže

Popuni formular i naš operater će ti se javiti sa detaljnim instrukcijama za upotrebu vaučera.

Bravo! Odličan izbor.

Ovde su podaci za uplatu. Nakon što uplatite i mi evidnetiramo uplatu, šaljemo vam digitalni sertifikat sa promo kodom i celokupnim upustvom za vas i vašu dragu osobu.

Primalac:

Beogradski trkački klub, Veselina Masleše 62, Beograd

Broj računa:

160-352631-65

Namena:

Poklon vaučer

Iznos:

[ Iznos koji ste izabrali ]

Poziv na broj:

Ostavite prazno ili stavite datum rođenja u formatu DD-MM-YYYY.

Pomoć

Potrebna ti je pomoć pri izboru grupe, trenera, lokacije… Tu smo da odgovorimo na sva tvoja pitanja!

Pozovi

Zakaži poziv

Škola trčanja za početnike

BRC Škola trčanja ima svoj uvodni test (odredimo vašu trenutnu kondiciju), razrednog starešinu (vaš trener koji vas prati), trenažni program (kurikulum iz 3 faze), trening grupe (vaše odeljenje), knjigu (napisali smo udžbenik koji vas čeka), testove, diplomski ispit (nije obavezan, ali vas čeka trka 10km ili polumaraton) i žurku da se proslave medalje!

Mina Zelenović

PR Manager

Zakaži telefonske konsultacije

Ostavi nam svoje kontakt podatke i javićemo ti se u najkraćem roku kako bismo ti odgovorili na sva pitanja i pomogli da odabereš najbolji program za sebe.