8. avgust 2022.

Zašto ne treba bežati sa časova: Faze programa Škole trčanja explained

Škola trčanja je program koji traje 16 nedelja u okviru kojih se smenjuju tri faze. Nešto kao: uvod, razrada i zaključak. Program ima svoj početak, razvoj i na kraju se zaokruži trčanjem ciljane kilometraže na trci. Te tri faze su: 

  • uvodno – pripremna faza (6 nedelja)
  • razvojna faza (8 nedelja) 
  • Završna faza (2 nedelje)

UVODNO – PRIPREMNA FAZA

Uvodno – pripremna faza traje 6 nedelja. Početak ove faze i programa Škole trčanja je na info sesiji i probnom treningu gde polaznici dobiju sve informacije i iskuse kako treninzi izgledaju. Nakon toga, na sledećem trenigu se radi test na osnovu koga se polaznici razvrstavaju po grupama u zavisnosti od trenutnog nivoa kondicije. Kada su grupe oformljene svaka grupa dobija svog trenera sa kojim trenira do kraja programa.

Clj je pripremiti polaznike za napore koji će uslediti u narednim fazama. Fokus je na razvoju snage, mobilnosti i stabilnosti zglobova.

U ovoj fazi više se vremena posvećuje vežbama nego samom trčanju. Trčanja su kratka, često sa pauzama. 

Na kraju ove faze svi polaznici su stekli naviku treniranja, upoznali se sa programom, grupom, trenerom i pripremili svoje ligamente, tetive, fascije, mišiće i zglobove za narednu fazu.

Navika je čudo, a potrebno je samo par nedelja za stvaranje navike

RAZVOJNA FAZA

Razvojna faza počinje u 7. nedelji programa i traje zaključno sa 14-om, punih 8 nedelja. Kako ova faza odmiče sve više se vremena posvećuje trčanju i postepeno se povećava pretrčana kilometraža.

Cilj ove faze je razviti aerobni kapacitet do te mere da polaznici sa lakoćom u kontinuitetu mogu da istrče ciljanu kilometražu. 

ZAVRŠNA FAZA

Završna faza traje samo 2 nedelje i ima za cilj da polaznike pripremi za nastup na “diplomskoj” trci. U ovoj fazi nema više podizanja kilometraže već održavanje kondicije i tempiranje forme za samu trku.

U ovom periodu polaznici se osećaju moćno, dobro spavaju, imaju zdrav apetit, sa lakoćom trče treninge, otporniji su na stres i imaju životne energije da izguraju dan bez problema. U vrhunskom sportu ovo stanje se naziva sportska forma. 

Ceo program se završava “diplomskom” trkom. U zavisnosti od početnog nivoa kondicije polaznici nastupaju na trci od 5 km, 10 km ili 21 km. 

Jedna “diplomska” iz Budimpešte

ŠTA POSLE ŠKOLE TRČANJA?

Nakon istrčane trke sledi nedelju dana pauze u kojoj se održava svečana dodela trkačkih diploma. Već sledeće nedelje startuje B nivo. To je nastavak Škole trčanja koji ima za cilj da polaznike još dublje uvede u svet trčanja. Na ovom nivou ulazimo u temu tehnike trčanja i zone intenziteta. Uvodi se i četvrti dopunski trening za sve koji bi želeli još više da rade na tehnici trčanja i snazi. Nakon B nivoa sledi i C, pa D … i tako sve do ultra maratona i Ironman triatlona!

Izaberi program

Obraduj svoje najbliže

Popuni formular i naš operater će ti se javiti sa detaljnim instrukcijama za upotrebu vaučera.

Bravo! Odličan izbor.

Ovde su podaci za uplatu. Nakon što uplatite i mi evidnetiramo uplatu, šaljemo vam digitalni sertifikat sa promo kodom i celokupnim upustvom za vas i vašu dragu osobu.

Primalac:

Beogradski trkački klub, Veselina Masleše 62, Beograd

Broj računa:

160-352631-65

Namena:

Poklon vaučer

Iznos:

[ Iznos koji ste izabrali ]

Poziv na broj:

Ostavite prazno ili stavite datum rođenja u formatu DD-MM-YYYY.

Pomoć

Potrebna ti je pomoć pri izboru grupe, trenera, lokacije… Tu smo da odgovorimo na sva tvoja pitanja!

Pozovi

Zakaži poziv

Škola trčanja za početnike

BRC Škola trčanja ima svoj uvodni test (odredimo vašu trenutnu kondiciju), razrednog starešinu (vaš trener koji vas prati), trenažni program (kurikulum iz 3 faze), trening grupe (vaše odeljenje), knjigu (napisali smo udžbenik koji vas čeka), testove, diplomski ispit (nije obavezan, ali vas čeka trka 10km ili polumaraton) i žurku da se proslave medalje!

Mina Zelenović

PR Manager

Zakaži telefonske konsultacije

Ostavi nam svoje kontakt podatke i javićemo ti se u najkraćem roku kako bismo ti odgovorili na sva pitanja i pomogli da odabereš najbolji program za sebe.